News & Media

The Hopkins Building, Winchester opened by Earl of Wessex upon completion
16.5.2016

The Hopkins Building located in Winchester is a new teaching block that has been built on the campus of Peter Symonds College. The building has been completed and was recently opened by the Earl of Wessex. We were pleased to be the M&E consultants on the project.

Project summary: This two storey educational block comprised of 4 new teaching classrooms and an open plan study suite with IT facilities. Winchester planning policy dictated the requirement for the development to achieve a rating of BREEAM “Excellent”.

Background: The existing Peter Symonds College campus required additional classroom facilities to meet the growing needs of the college, along with a requirement for a multipurpose general study space with computer access for both independent and assisted learning. The site of the development was a college quad bordered by existing college buildings on three sides, with the college’s primary bus terminal at the fore of the quad site.

Solutions: Ridge worked with Peter Symonds College to establish the most effective approach to servicing the proposed development whilst considering the sustainability targets set for the development.

A collaborative approach was taken to the design of the building, with the specification of architectural curtain glazing on the front façade, for example, being influenced by the results of computational thermal modelling exercises completed by Ridge. Excessive solar gains on the heavily glazed facades were minimised through the specification of low G Value glazing and the number of openable panes were optimised to increase the amount of natural ventilation occurring in the first floor classrooms.

Site surveys and discussions with the Peter Symonds College facilities team established that there was existing boiler plant in an adjacent building with spare capacity. This informed a community heating design proposal being adopted on this development, connecting the new Hopkins building to the existing campus boiler plant via buried heating mains to utilise the existing plant capacity available. In addition to reducing the capital cost of the heating installation, this strategy benefited the college in the longer term due to the resultant more efficient loading patterns on the campus boiler plant.

A low and zero carbon feasibility study, including a life-cycle costing exercise, was undertaken for the site and concluded that a PV installation would benefit the development. The inclusion of this installation in conjunction with more passive sustainability measures aided in the achievement of BREEAM Energy credits and resulted in the building achieving an A rated EPC.


Leave a Reply