About Us

Housing Design Awards 2008

Housing Design Awards 2008

Gosport Railway Station

Project Winner

A mixed-use development in the heart of Gosport, this scheme is the third project that Ridge has secured with Hermitage Housing under the new Guinness Partnership Framework. Ridge has been appointed to take the project from Planning, appoint a Contractor and manage the works on site. We have to meet the expectations of the local community and deliver the project on time and within budget.

Designed by Sir William Tite, the Grade II* listed Victorian railway terminus became derelict following its closure in 1969. The former owners explored various redevelopment proposals and finally opted for an affordable housing scheme. A development brief was agreed with Gosport Borough Council and English Heritage which took into account the concerns of local people and incorporates solutions to various wildlife issues.

The site was offered for sale for restoration and conversion of the existing buildings and some new development. Hermitage Housing purchased the site and, following extensive consultation with the local Conservation Officer, achieved planning for 35 residential units (a mixture of flats and town houses), 3 office units as well as a community facility.

The main station element will be reinstated externally. New upper floor accommodation will be created. Features such as windows and stucco work will be re-created to match the original details.

A new construction of contemporary design will be positioned to the northern wall. It is intended that the “lean-to” nature of these proposed dwellings will not compromise the integrity of the original structure.

The original track layout defines the structural backbone on which the landscape design fits. The two railway platforms, accessed from each dwelling, serve as private terraces and provide a secure enclosure for a lowered central courtyard which has been re-designed to be a communal outdoor social area. The original layout of the formal waiting gardens at the front of the terminus will be reinstated and recreated to offer a community facility for use of dwellings off the passenger platform.

The Project was also commended by The Mail on Sunday in its British Homes Awards 2008